08 Eki 2021

Dr. Franz Xaver Mayr

Önleyici tıp akımının öncülerinden olan Avusturya’lı hekim, Dr. F. X. Mayr (1875-1965) yaşadığı dönemde hastaların ve hastalıkların tedavisine odaklanan konvansiyonel tıp görüşlerinden farklı olarak, sağlıklı insanı ölçüt alan ve hastalıklara çare aramaktansa, sağlığın korunmasını önceleyen bir tıp anlayışı geliştirdi.

Kendi çağındaki hekimlik uygulamalarının çok ötesinde bir uzak görüşlülüğe sahip olan Dr. Mayr, çalışmalarını sağlıklı insan ve sağlıklı olma durumunun sürdürülmesine yoğunlaştırdı, bugün artık bütüncül sağlık ve önleyici tıp uygulamalarının temel kavramları olan doğru yemek yeme tarzının, beslenmenin, vücudun toksinlerden arındırılmasının, bağırsakların sağlıklı çalışmasının önemini şaşırtıcı bir doğrulukla tespit etti. Çalışmalarını bu alanda sürdüren Mayr, insan organizmasının sağlıklı kalabilmesi için sindirim sisteminin düzgün çalışmasının en temel şart olduğunu görerek pek çok hastalığın altında yatan gerçek sebebin kronik bağırsak hasarı” olduğu tezini ortaya attı.

Dr. Mayr, “Ne yediğimizden çok neyi hazmettiğimiz önemlidir” demişti. Bu cümle aslında çok derin ve doğru gerçekleri içeriyor. Biz yediklerimize odaklanırken, aslında yediklerimizi hazmedip, etmediğimize pek dikkat etmeyiz. İşin püf noktası da burada, hazmedemediğimiz şey yarar sağlamaz, tam tersine vücudumuza zarar verir.

F.X. Mayr bağırsakların sağlıklı çalışmasının insan sağlığındaki önemini,  teoride olduğu kadar pratik uygulamalarında da geliştirdiği diyet ve tedavi ilkeleriyle hayata geçirdi. Mayr’a göre kronik hastalıklardan korunma ve tedavide en önemli hedef, bağırsaklarda biriken zehirli metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılması, vücudun asitlerden arındırılarak sağlıklı çalışması için gereken alkali ortamın sağlanması ve probiyotik desteğiyle bağırsak işleyişinin sağlığa kavuşturulmasıydı. Bu hedefler doğrultusunda, Mayr yöntemi, doğru beslenme alışkanlığı ve sindirim sisteminde gerçek  bir iyileşme sağladığından, kalıcı kilo kontrolünün yanı sıra bağırsakların çokluk bizim yanlışlarımız nedeniyle oluşan kronik hasarından kaynaklanan metabolik nedenlere bağlı pek çok risk faktörlerinin de ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

Kronik hastalıklardan korunmanın, onlara yakalandıktan sonra  iyileştirmeye çalışmaktan çok daha değerli olduğunu gösteren bütüncül tıp anlayışından hareketle hazırlanan modern Mayr metodu bugün etkili, kolay ve hızlı sonuç veren bir kilo verme yöntemi olmanın yanı sıra sağlığını korumak isteyen herkesin öğrenebileceği/uygulayabileceği bir yaşam tarzı değişikliği.